Coaching met behulp van paarden

Hoogsensitiviteit (Hsp)

Hoogsensitiviteit is een onderwerp dat steeds vaker in de belangstelling komt. Hoogsensitieve mensen worden ook wel aangeduid met de term hsp'er. In feite is hun zenuwstelsel gevoeliger voor zintuiglijke prikkels en de innerlijke verwerking ervan kost meer tijd en energie dan bij de meeste mensen.

1 op de 5 mensen is hoogsensitief . Zij zijn in staat om subtiele signalen en prikkels uit hun omgeving op te pikken, waar anderen (nog) niets opmerken. Ze voelen de sfeer aan, horen de geluiden, ruiken de geur en zien de blikken van de mensen. Ze hebben een goede intuïtie en voelen een diepe verbinding met mensen, dieren en de natuur. Daarom is het coachen met paarden ook zo'n geschikte therapie vorm voor hen.

Mensen zenden vaak 2 verschillende boodschappen uit. Ze zeggen het ene, maar hun lichaamstaal laat wat anders zien. De reden daarvoor is dat mensen niet graag zo direct zijn. Hsp'ers merken dit sneller op dan andere mensen en worden er ook meer door beïnvloed. Zij zijn zich erg bewust van hun aanwezigheid en hun non-verbale uitingen( lichamelijk contact,nabijheid, onderlinge positie en houding etc). Ze proberen die zoveel mogelijk te beheersen, maar dat heeft vaak een averechts effect.

Bijv. Een hsp'er is op een feestje en wordt overweldigd door alle mensen die aanwezig zijn. Hij trekt zich terug in een hoekje. Als hij wordt aangesproken, kijkt hij veel naar beneden en probeert hij oogcontact zoveel mogelijk te vermijden en probeert enig afstand te bewaren. Dit geeft de ander veel informatie over hoe deze persoon zich voelt. Een grote wens van hsp'ers is juist om goed over te komen bij anderen. Het is echter vrijwel onmogelijk om lichaamstaal zodanig te manipuleren dat je zelfverzekerd overkomt als je het niet bent. Het zijn namelijk onbewuste patronen, die buiten je wil om gaan. Je kunt je wel anders proberen voor te doen, maar de meeste mensen prikken er doorheen. Het enige wat echt werkt, is het aanpassen van je innerlijke houding. De lichaamstaal volgt dan vanzelf. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en dat vereist therapie en oefening.

Maar daar kunnen paarden je heel goed mee helpen, omdat zij je zelf laten zien wat je uitstraalt dmv je lichaamshouding en je daar dan direct mee aan de slag kan gaan door oefeningen en de hulp van de paarden. Bovendien ben ik zelf hsp'er, heb ik me er daardoor jaren in verdiept en ben ik net geslaagd voor mijn opleiding coachen van hoogsensitieve personen, waardoor de begeleiding nog beter is.

Natuurlijk pakken we ook gelijk een stukje theorie over hsp en gaan we met thuisopdrachten aan de gang om je verder te helpen. 

Wil je meer weten over trajecten die je hierin kunt volgen en of het geschikt voor jou kan zijn om dit te gaan doen, neem dan even contact met mij op.